Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volk. Vinden het fijn als we een appeltje voor de dorst hebben. Lopen daar het liefst ook niet teveel risico mee. Bij voorkeur wordt dat dan ook nog op een ‘veilige’ bankrekening gezet. Die heeft maar één nadeel, en dat is dat het tegenwoordig nauwelijks rente opbrengt. Maar één nadeel? Nee, er is ook nog die Box 3 heffing. Die was tot 2016 1,2% en vanaf 2017 is er sprake van een gedifferentieerd tarief die met name bij wat hogere vermogens gewoon een hogere heffing betekent (bijvoorbeeld 1,38% over vermogen tussen de € 75.000- € 975.000).
Dus als u vandaag bij de bank een rente krijgt van 0,4% dan betaalt u daarover (als we even uitgaan van de 1,38% heffing) dus 345% belasting!! Bij de introductie van het ‘boxenstelsel’ werd Box 3 de ‘pretbox’ genoemd, maar het lijkt er op dat dit een pretbox voor de overheid is.
Tijd dus om erover na te denken hoe deze heffing kan worden vermeden als de bedragen in Box 3 hoog, maar de opbrengsten laag zijn. De oplossing is relatief simpel. Particulieren kunnen er voor zorgen om de inkomsten in Box 2 te gaan genieten. De meest eenvoudige oplossing, zeker als er al een B.V. bestaat, is om de liquiditeiten dan als aandelenkapitaal (of agio) in de B.V. te storten. In de B.V. wordt namelijk enkel het werkelijke rendement belast (meestal tegen 20%) en er is nog 25% (aanmerkelijk belang) heffing verschuldigd om het geld privé te krijgen, dus de B.V. levert per saldo een belastingheffing van 40% op. Bij een rente-opbrengst van 0,4% dus bijna 90% minder belastingheffing. Als u dit overweegt zou het handig zijn om dit vóór 1 januari te doen, want dat is de meetdatum.
Als u meer wilt weten over de wijze waarop er met Box 3 ‘gespeeld’ kan worden kan u altijd contact met ons opnemen.
Dit bericht is ook gepubliceerd op Fiscaalconsult.nl